Project Description

Theater RAST viert 15 jarig jubileum met het Nâzım Hikmet Festival 

Een multidisciplinair festival tussen 29 september en 3 oktober 2015 in Podium Mozaïek te Amsterdam met o.a. Micha Wertheim, Genco Erkal, Poetry Circle Nowhere, Agora Lettera, Saliha Gülmez, Esra Dalfidan, Onur İnel, Marcel Faber, reART Wereldmuziek Koor en Ensemble.

Theater RAST bestaat 15 jaar en viert dit jubileum met een uniek festival over het leven en werk van één van de grootste dichters van de 20e eeuw, Nâzım Hikmet. Een dichter en schrijver die een groot deel van zijn leven of in gevangenis of in ballingschap heeft doorgebracht, maar altijd schreef tegen het onrecht, onderdrukking en vocht voor zijn idealen en daardoor altijd op gespannen voet stond met het maatschappelijk systeem en de Turkse en Sovjet staat. De kracht van Nâzım is zijn liefde, zo groot en zo stormachtig dat het nooit verloren kan gaan. En die bijna niemand onberoerd laat.

De artistiek leiders van Theater RAST en reART Collective Şaban Ol en Selim Doğru stelden een veelzijdig festival programma samen over zijn poëzie, literaire werk, denkbeelden, idealen en zijn relevantie voor de huidige tijd. Tevens is er tijdens het festival een lees- en luisterhoek met het werk van en materiaal over Hikmet i.s.m. IISG en OBA.