Project Description

DE RODE KLAUW
Een show over macht, beeldvorming en de maakbaarheid van identiteit

“Zeg voor een keer in je klote leven je klote tekst GOED!“ schreeuwt een woedende Recep Tayyip Erdogan in een middelgroot theater tegen zijn doodsbange topacteurs. Foeterend loopt hij de backstage in om een eenzame Turkse peuk te rollen.

Zijn coltrui kriebelt en zijn schrijfhand zweet. “Wie ben ik? Wat ben ik? En wat ben ik in godsnaam aan het maken?” mompelt hij terwijl hij zijn snor gladstrijkt in het licht van een theaterspiegel. En voelt hoe de blik van de hele theaterwereld op zijn schouders drukt. Erdogan heeft nog zeven dagen voor de première van zijn toneelstuk. En oh boy, het is nog helemaal niet goed.

In De Rode Klauw zien we Erdogan struggelen met de wereld en zijn plek daarin. Alles in een poging het toneelstuk dat bepaalt hoe hij herinnerd zal worden tot een goed einde te brengen.

Ja. Net als in Birdman.
Maar dan met Erdogan.

——————————————————————————–

In 1975, lang voor hij president van Turkije werd, speelde Erdogan de hoofdrol in het toneelstuk Maskomyah waarin de vrijmetselarij, het communisme en het jodendom werden voorgesteld als het ultieme kwaad. In de jaren die volgden veranderde hij in zijn politieke carrière regelmatig van gezicht, slim inspelend op de actualiteit, zoals een goed theatermaker betaamt. Hierdoor geinspireerd schreef Kasper Tarenskeen een volledig nieuwe tekst.

Samen met Tarenskeen gaat regisseur Ada Ozdogan op zoek naar de wortels van Erdogans politieke gedachtengoed. Met absurdisme legt zij het schrijnende opportunisme van politicus en theatermaker Erdogan bloot.

——————————————————————————–

Regie: Ada Ozdogan
Tekst: Kasper Tarenskeen
Cast: Anne-Chris Schulting | David van Uuden | Gonca Karasu | Thomas Höppener
Producent: Theater RAST
Artistieke begeleiding: Şaban Ol
Dramaturgisch advies: Florian Hellwig
Productie: Nienke Wulder | Makandra Producties
Techniek: Mathisse Coornaert

Deze voorstelling wordt mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds Podiumkunsten in het kader van de regeling voor Nieuwe Makers.

Speeldata De Rode Klauw

Recensies De Rode Klauw

NRC: ★★★★

‘Regisseur Ada Ozdogan heeft zich niet ingehouden: de voorstelling is uitbundig en het tempo ligt hoog.’

Lees de hele recensie hier.


Theaterkrant: ★★★

‘Wat is eigenlijk goede satire? Als het erom gaat om politieke leiders in al hun potsierlijkheid te laten zien, zodat hun menselijkheid wordt benadrukt en ze van hun voetstuk worden gehaald, dan is De rode klauw fantastisch geslaagd.’

Lees de complete analyse van Theaterkrant hier.


Theaterkrant Podcast: De kracht van deze voorstelling zit in de subtiliteit waarmee schijnbaar achteloos allerlei ideeën op je af worden gevuurd, waar de hele tijd heel stiekeme speldenprikjes inzitten van waar het over zou gaan. Over wat een politicus is, maar ook wat een kunstenaar is.’

De volledige recensie luister je hier.