Project Description

Esmeray

In Esmeray – Zwarte Maan raakt de zwarte Marokkaanse Khadija tijdens een cursus Turks onder de indruk van de zwarte Turkse zangeres Esmeray (de zwarte maan). Esmerays stem, haar muziek, maar vooral ook haar vermogen om als zwarte vrouw de top te bereiken in Turkije, intrigeert haar. Khadija gaat op zoek naar het verhaal achter Esmeray. Hoe is het deze vrouw gelukt om zo ver te komen en welke prijs heeft zij daarvoor betaald?

Zwarte maan is een muzikale vertelling van een persoonlijke zoektocht van Massoudi. Zij neemt ons mee met haar reis naar een beroemd en geliefd zangeres, Esmeray – zwarte maan- in Turkije. Maar tegelijkertijd is het een reis van een theatermaakster naar zichzelf, over haar ambitie, succes, racisme en de confrontaties in Nederland. Live gezongen, met nostalgische filmbeelden in de sfeer van de jaren ’70. Selim Doğru die al vaak met succes composities schreef voor Theater Rast en het Nederlandse Blazers Ensemble maakt de arrangementen en schrijft nieuwe composities.

In 2016 doet Khadija Massoudi in opdracht van Theater RAST in Istanbul een vooronderzoek naar deze zangeres. De resultaten van dit vooronderzoek zijn eind oktober 2016 in Podium Mozaïek gepresenteerd.

Khadija Massaoudi is geboren en getogen in Amsterdam. Ze is theater- en programmamaker, schrijver en bezingt de liefde in verschillende talen. Zij is bekend van televisieprogramma`s als Tante in Marokko, de Meiden van Haram en GONZO. Als theatermaker staat ze op de planken voor grote en kleine gezelschappen en met eigen teksten zoals ‘DOORBRAAK’. ‘Op de Liefde Godverdomme!’, ‘Gnaoui Goed Gedaan’ en ‘Dicht Bij Mij’.