Project Description

Medea

Oude Griekse tragedie als actuele thriller

Als vervolg op Antigone regisseert Celil Toksöz deze keer Medea. De klassieke Griekse tragedie van Euripides wordt geactualiseerd en gesitueerd in de context van de hedendaagse complexe samenleving van Europa, met Medea in de rol van moslima.
Medea verlaat haar islamitische geboorteland voor haar geliefde Iason en vlucht met hem naar Europa. Na verloop van tijd wordt Iason verliefd op de dochter van president Creon en ziet Medea als een blok aan zijn been. Medea is op wraak uit. Met de komst van een imam neemt het verhaal een geheel andere wending.

De kleurrijke cast van deze theaterproductie bestaat uit vijf acteurs met uiteenlopende culturele achtergronden en vijf Turks/Koerdische koorleden die dynamisch commentaar geven op het spel met percussieritmes op djembé, zang en beweging.

Tekstbewerking: Elles Pleijter
Concept/regie/liedteksten: Celil Toksöz
Spel: Kaltoum Boufangacha, Izaira Kersten, Hugo Konings, Erik Koningsberger, Ergun Þimşek
Koor/percussie: Engin Okyay, Yýlmaz Akdeniz, Ulaş Doĝu Atlý, Ýsa Dede en Ülkem Kurt

Recensies

‘Dat de inhoud van de voorstelling theaterbezoekers aan het denken zet, wordt mij duidelijk doordat op ongepaste momenten (ongemakkelijk) gelachen wordt. Misschien worden mensen geconfronteerd met hun ideeën over dit probleem en weten ze niet wat ze ermee aan moeten. Een oplossing zal nog ver te zoeken zijn en Medea biedt ook geen antwoorden, maar misschien wel een beetje wederzijds begrip.’

Lees de hele recensie van 8weekly