Project Description

SERÇE / DE MUS

Poëtische muzikale theatervoorstelling
SERÇE / DE MUS vertelt de verhalen van Erol Serçe, een 76-jarige visser, opgegroeid in Istanbul en op wonderlijke wijze terechtgekomen in het kleine Egeïsche havendorpje Yeni Liman. Een hartelijke en warme man met veel fantasie en humor. De verhalen van Erol gaan over zijn jeugd, over de toevalligheden in het leven, over zijn avonturen als visser. Maar ook over theater, voetbal, de vier windstreken, film. Sommige verhalen zijn waar, sommige te mooi om waar te zijn. Maar uit Erol’s mond geloof je ze, zelfs als hij vertelt over die keer dat hij een zeemeermin ontmoette. Erol deelde al zijn prachtige verhalen met theatermakers Şaban Ol en Eric De Volder. Vanaf 1996 hebben ze Erol jaarlijks bezocht, gefascineerd door zijn persoon, zijn levensverhaal en zijn enorme fantasie. Dat deze ontmoetingen zouden leiden tot een voorstelling werd duidelijk toen Ol en De Volder zagen hoe Erol’s boot werd weggesleept en zij een aanbetaling deden voor een nieuwe. In ruil voor zijn verhalen.

Live muziek
Live muziek vormt een belangrijk onderdeel van de voorstelling. De speciaal voor de voorstelling gecomponeerde muziek van Selim Doğru wordt live uitgevoerd door klarinettist Ramazan Sesler (zoon van de virtuoze Roma-klarinettist Selim Sesler, de belangrijkste vertegenwoordiger van de Turkse zigeunermuziek) en percussionist Selahattin Koçan, beide uit Turkije. Aanvankelijk zou Selim Sesler zelf meespelen tijdens de tournee, maar helaas laat zijn gezondheid het op dit moment niet toe deel te nemen aan de voorstelling. We denken echter met zijn zoon een zeer goede vervanger gevonden te hebben.

Idee Şaban Ol en Eric De Volder
Spel Sinan Cihangir, Ergun Şimşek en Murat Toker
Klarinet Ramazan Sesler
Percussie Selahattin Koçan
Fotograaf Tania Desmet
Decor en Grafisch vormgever Bülent Evren
Lichtontwerp Dirk Blom
Fotograaf Tania Desmet

Recensies

Theaterkrant ***

Sterke verhalen van een Turkse mus. In de voorstelling wordt Erol Serce gespeeld door drie acteurs die steeds  de rol van elkaar overnemen en ook alle bij personages spelen. Ze worden begeleid door twee muzikanten op klarinet  en percussie, die nu eens melancholiek, dan weer opzwepend maar constant erg goed spelen. De voorstelling is een Turkse variant van Saudade.

Lees de recensie van de Theaterkrant