Project Description

Sivas

Een liefdesrelatie tussen een Nederlandse jongeman en zijn Turkse vriendin loopt spaak;  de persoonlijke bewustwording door de vrouw, die geschokt is door de gebeurtenissen op 3 juli 1993 in de Turkse provinciehoofdstad Sivas, en haar heftige emotionele betrokkenheid staan tegenover het gebrek aan inleving van de man. Beide proberen te begrijpen wat er aan de hand is. De man blijft buitenstaander we horen alle vragen, antwoorden en analyses uit zijn mond. De vrouw confronteert haar vriend – en de toeschouwer – met de gruwel van de gebeurtenissen.

Regisseur Şaban Ol en schrijver Paul Pourveur daagden elkaar opnieuw uit met een controversieel onderwerp. Ze namen het drama van Sivas als uitgangspunt voor een voorstelling over intolerantie jegens afwijkende, tegendraadse en vrije ‘geesten’. Met historische diepgang en actuele bevlogenheid gaven ze stem aan slachtoffers en overlevenden. Een fictieve reconstructie.

Tekst: Paul Pourveur
Regie: Saban Ol
Spel: Lale Freie, Erik Koningsberger, Funda Mûjde, Dewi Evita Reijs, Ergun Simsek, Murat Toker

Recensies

‘Dat de inhoud van de voorstelling theaterbezoekers aan het denken zet, wordt mij duidelijk doordat op ongepaste momenten (ongemakkelijk) gelachen wordt. Misschien worden mensen geconfronteerd met hun ideeën over dit probleem en weten ze niet wat ze ermee aan moeten. Een oplossing zal nog ver te zoeken zijn en Medea biedt ook geen antwoorden, maar misschien wel een beetje wederzijds begrip.’

Lees de hele recensie van 8weekly