Project Description

Tarator

Muzikale kookvoorstelling met een bittere Balkan Bite

De etnische lappendeken van de Balkan kent als sinds eeuwen onderlinge onopgeloste twisten, maar de landen lijken één ding gemeen te hebben: de keuken. Ingrediënten zijn hetzelfde, maar de smaken en sentimenten verschillen. Zo ook in de keuken van Restaurant Dobra.
Drie koks uit drie verschillende Balkanlanden gebruiken elk hun eigen authentieke bereidingswijze voor dezelfde gerechten. De onenigheden die hierdoor ontstaan koken snel over als de één een ‘korrel zout’ toevoegt en de ander een ‘teentje knoflook’. De gemoederen laaien flink op, als de heren elkaars geheime verleden ontdekken. De pannen staan op springen en de messen worden vlijmscherp geslepen… Een kookvoorstelling over de melting pot aan smaken en culturen van de Balkan.

Een tragikomedie over etnische haatgevoelens en religieus culturele conflicten, maar ook over een gedeelde geschiedenis en de noodzaak de toekomst samen vorm te geven. Het publiek is niet alleen getuige van het bereiden van de heerlijkste voorgerechten in de Balkan traditie, maar kan er zelfs van proeven in een ambiance van opzwepende Balkan muziek.

Recept Tarator

Benodigdheden:

  • drie koks
  • twee serveerders
  • opzwepende Balkan muziek
  • en heel veel messen

Concept, tekst en regie: Celil Toksöz.
Speelperiode: Najaar 2009

Recensies 

‘Toneelschrijver en regisseur Celil Toksöz vervlecht op ingenieuze en dramatische wijze koken en identiteit. (…) Tarator is een hit.’
Lees het verhaal in NRC over Tarator op festival de Parade