Project Description

TOLKEN

Mombaka verlaat na een verscheurend afscheid zijn thuisland waar hij geen toekomst meer mogelijk ziet en belandt in Europa. Daar wordt zijn asielaanvraag geweigerd wegens gebrek aan de juiste bewijzen over de situatie in zijn thuisland. In afwachting van zijn uitwijzingsprocedure brengt hij de tijd door in een transitcentrum waar hij verzeild geraakt in een uitbraak van de uitgeprocedeerden. Opnieuw op de dool probeert hij een onderkomen te vinden via nieuwsanker Treesje Borstbeek en auteur Boekschrijver, die zijn inspiratie vindt in het verleden van Mombaka. Beiden neemt hij mee in een relaas over zijn verleden, zijn dorp, zijn vlucht en zijn verlangen. Vanaf dan worden de grenzen tussen fictie en realiteit opengetrokken.

Deze fictie is de realiteit in Tolken, de nieuwe productie van Toneelgroep Ceremonia en Theater Rast. Voor deze productie vinden de ideeën van regisseur Şaban Ol een veilige thuishaven in een tekst van auteur Eric De Volder. De paden van beide theatermakers lopen al parallel sinds 1984 toen Şaban aan de Regieopleiding in Amsterdam les kreeg van Eric. Sindsdien zijn die paden vaak en op verschillende manieren samengekomen. Met Tolken ontmoeten ook de gezelschappen van deze heren elkaar.

Ook in het tot stand komen van de tekst vindt een ontmoeting plaats: een ontmoeting tussen allerhande materiaal over de vluchtelingenproblematiek dat Eric op uitnodiging van Şaban door de jaren heen verzamelde, en materiaal dat naar buiten kwam toen de acteurs improviseerden op basis van een eerste werktekst. Tolken gaat over de steeds hallucinanter wordende vluchtelingenproblematiek en de talige problemen die daarmee gepaard gaan, zoals die niet alleen worden ervaren door de asielaanvragers en uitgeprocedeerden, maar ook door de man en de vrouw in onze eigen straat.

De wereld die Tolken op de planken brengt is een wereld waar de grens tussen realiteit en absurdistische fictie flinterdun is. Helaas ervaren vele vluchtelingen dat dit absurdisme in ons land vaak de realiteit is…

Credits
spel: Sinan Cihangir, Leen De Veirman, Johan Knuts, Ineke Nijssen, Dewi Evita Reijs, Murat Toker, Hendrik-Hein Van Doorn & Benjamin Van Tourhout

tekst & vormgeving: Eric De Volder

regie: Şaban Ol

coproductie van theater RAST & Toneelgroep Ceremonia