Project Description

Aantekeningen uit het Ondergrondse

Het was een lang gekoesterde droom van Ergun Șimşek om ‘Aantekeningen uit het Ondergrondse’ van Fjodor Dostojevski voor toneel te bewerken.

Tegen de gezond verstand, tegen de huidige tijdgeest in trekt Ergun Șimşek zich terug in zijn ondergrondse en bouwt een eigen universum. Liever het ongeluk dan het geprefabriceerde geluk. Hij trekt zich terug in zijn ‘ondergrondse’ omdat hij niet voor vol wordt aangezien. Hij wordt de zelfverkozen buitenstaander’. Voor hem is het: ik en de anderen. De ondergrondse man valt de moderne maatschappij aan die wordt beheerst door formule denken en de maakbaarheid van de mens, door 2×2=4 . Hij pleit voor  2×2=5, voor bewustzijn via lijden, voor ware persoonlijkheid en individualiteit.

Maar gaandeweg komen we erachter dat achter al zijn de wereldwijze, cynische woordenstroom een radeloos verlangen naar liefde en acceptatie ligt..

‘Herinneringen uit het ondergrondse’ is een snijdende, satirische monoloog van een half uur. Sober, intiem en persoonlijk. Een directe vertelling tussen het komische en het tragische in.

Aantekeningen uit het Ondergrondse was in 2016 te zien op theaterfestival De Parade.

Spel & Bewerking: Ergun Șimşek / Șaban Ol
Regie: Șaban Ol
Vormgeving: Mirko Lazovič
Licht & techniek: Benno Barends
Productie: Theater Rast, Lisa Bos

Recensies: Aantekeningen uit het Ondergrondse 

Theaterkrant: ★★★ 

‘Gecombineerd met heftige licht- en geluidseffecten is Aantekeningen uit het ondergrondse een beklemmende stortvloed van beeld en geluid.’

Lees de hele recensie


‘Simsek weet zijn publiek geboeid te houden door praktisch op schoot te komen zitten en zijn gal persoonlijk in ieders oor te spuwen.’

Verslag van de Parade 2016 in de Volkskrant