Project Description

Heimweeliederen

Heimwee liederen/ Göç Türküleri ter herdenking en viering van 50 jaar Turkse migratie in Nederland

Theaterconcert op 1 november in Podium Mozaïek met het Nederlands Blazers Ensemble, 4 gastmusici en solisten Karsu, Gülseven Medar, Erkan Tekçi, Esra Dalfidan, Ilda Simonian en Meral Polat

In 2014 is het 50 jaar geleden dat de eerste arbeiders (en hun familie) uit Turkije naar Nederland kwamen. Ze gingen hier niet alleen aan het werk maar wortelden zich ook en voelden zich hier steeds meer thuis. Nederland werd hun nieuwe vaderland. Toch roepen de grond, het landschap, het eten, de cultuur en de vooral de volksliederen nog altijd heimwee en verlangen op naar het moederland Turkije; niet alleen bij de 1e generatie migranten.

Deze 50 jaar van migratie vieren en herdenken we met Heimwee liederen/ Göç Türküleri. Zes bekende solisten uit Turkije en Nederland hebben koffers vol herinneringen die de gevoelens van heimwee en verlangen aanwakkeren. Vol passie zingen ze over de briefwisselingen tussen familieleden en geliefden die verhalen over deze verscheurdheid tussen het moederland Turkije en het nieuwe vaderland Nederland. De bestaande en nieuw geschreven en gecomponeerde liederen zijn gebaseerd op volksliederen en muziek uit de verschillende windstreken van Turkije; van Cappadocië tot de Zwarte zee, van Mesopotamië tot de Egeïsche kust. Liederen die door hun kracht en hartstocht bij iedereen sentiment oproepen.

Het Nederlands Blazers Ensemble speelt samen met twee topartiesten uit Turkije -zangeres Gülseven Medar en zanger Erkan Tekçi- en vier bekende Turkse zangeressen uit Nederland -Karsu, Esra Dalfidan, Ilda Simonian en Meral Polat- voor deze unieke gelegenheid aangevuld met 4 gastmusici op Anatolische instrumenten.

Een productie van theater RAST, het Nederlands Blazers Ensemble, reART Collective en Podium Mozaïek in opdracht van het Inspraakorgaan Turken Amsterdam (ITA) het theatraal concert Heimwee liederen/ Göç Türküleri op zaterdag 1 november in Podium Mozaïek. In 2016 is Heimweeliederen in reprise gegaan.

Credits
Gastmusici: Mutlu Kızılgedik – saz, Emrah Oğuztürk – Turkse blaasinstrumenten, Cevher Aksoy – viool, Alper Kekeç – Turkse percussie | Regie: Celil Toksöz | Arrangementen & muzikale leiding solisten en gastmusici: Selim Doğru | Muzikale leiding Nederlands Blazers Ensemble: Bart Schneemann. Met dank aan de Gemeente Amsterdam, het Inspraakorgaan Turken Amsterdam en Kulsan/ Turkey Now.