Project Description

In de schaduw van mijn vader

In dit verhaal komt alles samen: miss Byzantium, opgang en neergang van het Ottomaanse rijk, de harems, de bloeddorstige Turken, het oriëntalisme, de uitbuiting door het Westen, en tenslotte de Turkse arbeiders die terechtkomen in het beloftevolle Nederland. ‘In de schaduw van mijn vader..’ Saban Ol, een oosterling, regisseert. Paul Pourveur, een westerling, schrijft de tekst. De tekst is geïnspireerd op de verhalen van John Berger, de foto’s Jean Mohr, de interviews van Günay Uslu met de eerste generatie gastarbeiders in Nederland en herinneringen van de spelers aan de geschiedenis van hun familie. Een mini geschiedenis van Byzantium tot het Atatürk Kamp.

De voorstelling is een mix van fictie en werkelijkheid, van weemoed en verlangen, vol lust en humor. Het is een verhaal van mensen die een dubbelzinnige houding hebben tegenover een glorierijk verleden, waarvan ze slechts de overwinningen vieren en de rest liever vergeten. Het is ook een verhaal over feiten en cijfers. Over dokterskeuringen en hongerstakingen. Over een absurde werkelijkheid. Over dromen en verwachtingen die soms jammerlijk eindigen in mensonterende situaties. ‘In de schaduw van mijn vader’ is het derde deel van het drieluik van artistiek leider en regisseur Saban Ol van Theater RAST over migratie en allochtonen.

‘Er zijn dagen dat de toekomst verdwenen is,
Mijn thuisland is opgelost.
Geen reden meer om te blijven
En nergens om naar toe te gaan.’

Een coproductie van het Volksbuurtmuseum-Productiehuis en Theater RAST.

tekst: Paul Pourveur
concept en regie: Saban Ol
spelers: Elvan Akyildiz, Sinan Cihangir, Inci Pamuk, Ergun Simsek, Murat Toker
dramaturgie: Katja Hieminga
regie-assistent: Wilma van Splunder
vormgeving: Bülent Evren
kostuums: Norah Grace
licht & techniek: Ivo ten Hagen
fotografie: Nadiye Baran
onderzoek: Günay Usl

Recensie

Ol schotelt ons  veel aspecten van Turkije voor. Maar die veelzijdigheid, samen met de kracht van de humor, maakt het stuk ook interessant, goed te verteren en modern.

Lees de hele recensie op 8weekly.nl