Project Description

TOSCA

leven naar je hart of toegeven aan de angst

Een volksopera, gebaseerd op de bekende opera Tosca van Puccini, gezongen in het Koerdisch. Drie mensen, ieder met hun eigen positie in de samenleving, een machthebber, een kunstenaar en een intellectueel, worden geconfronteerd met een vluchteling die onderdak zoekt.

De keuzes die zij maken hebben verstrekkende gevolgen voor henzelf en voor anderen. Helpen of niet helpen, de wet volgen of naar je eigen hand zetten, standvastig leven naar je hart of toegeven aan de angst, al deze dilemma’s worden door de personages hartverscheurend vertolkt. Regisseur Celil Toksöz herkent de voor hem bekende huidige politiek van het Midden-Oosten in Puccini’s verhaal over macht en liefde in het Rome van 1800.

De Koerdische taal staat voor de taal van de onderdrukten, van de vluchteling, van het heimelijke. Het is tevens de verloren taal van de familie van Toksöz. Ook die taal zoekt als een vluchteling onderdak in deze opera. De Koerdische traditie kent geen opera, maar wel de vertelkunst dengbej. Een dengbej is een troubadour die al zingend langs de dorpen gaat, verhalend over de grote thema’s van het leven als liefdesverdriet of het verlaten van je land. Vanaf de zijlijn leveren twee dengbej hun tegendraadse, soms droogkomische commentaar op het tragische verhaal.

Het libretto van TOSCA is vanuit het Italiaans vertaald naar het Koerdisch. De muziek is opnieuw gecomponeerd door Ardaşes Agoşyan. Hij heeft de melodielijnen van Puccini vrijelijk gemixt met het ritme en de rijke melodie van Anatolië. In het gebruik van westerse en Anatolische instrumenten toont zich de liefde. De solisten zijn bekende zangers in Turkije en Koerdistan die zich herkennen in het verhaal van Tosca. Zij staan garant voor een gepassioneerde opvoering van deze volksopera.

Voorstelling is voorzien van Nederlandse boventiteling

SPEELLIJST
23 okt 2019         Theater Rotterdam, bestel kaarten
25 okt 2019         Internationaal Theater Amsterdam, bestel kaarten
26 okt 2019         Internationaal Theater Amsterdam, bestel kaarten
6 nov 2019          Zuiderstrandtheater Den Haag, bestel kaarten
7 nov 2019          Stadsschouwburg Utrecht, bestel kaarten
11 nov 2019        Podium Mozaiek Amsterdam, bestel kaarten

credits
Tosca, naar Giacomo Puccini

Regie Celil Toksöz Componist Ardaşes Agoşyan Koerdisch libretto Kawa Nemir Floria Tosca Gülseven Medar Mario Cavaradossi Dodan Özer Baron Scarpia Ali Tekbaş Cesare Angelotti Hediye Kalkan Sagrestano Serdar Canan Spoletta Mesut Gever Dengbej (verteller) Özcan Ateş Choreografie Serhat Kural Kostuums Fadim Üçbaş Decor Eylem Aladoğan Lichtontwerp Yüksel Aymaz Regie assistent Serdar Geren

Coproducenten Internationaal Theater Amsterdam, Amed Şehir Tiyatrosu, Teatra Jiyana Nû

Met dank aan Vedat Çetin e.a.

Mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunsten | Fonds Podiumkunsten | VSBfonds | FONDS 21